Bij de uitreiking van het gouden kalf voor de filmcultuur aan scenarist Gerard Soeteman op het Nederlands filmfestival 2017 vertelde hij dat de stapel niet gerealiseerde scenario’s van zijn hand vele malen groter is, dan de op zichzelf al indrukwekkende hoeveelheid daadwerkelijk verfilmde scenario’s. Soeteman is wat dat betreft geen uitzondering. Het is onder vakgenoten al een publiek geheim.

Er worden in Nederland namelijk veel meer filmscripts ontwikkeld dan er in de praktijk verfilmd kunnen worden. Het gaat daarbij meestal om met overheidsgeld gefinancierde-, kwalitatief hoogstaande producten, van zowel gerenommeerde scenaristen alsook hun veel belovende jonge collega’s. Wanneer de verfilming, vaak om financiële redenen, niet mogelijk is gebleken verdwijnen deze verhalen meestal voor goed in een la.

Eeuwig zonde natuurlijk. Om een deel van deze verhalen aan de vergetelheid te kunnen onttrekken, wil Scripts Off Screen deze alsnog een podium geven. In samenwerking met theater Perdu zullen wij in eerste instantie een zestal avonden organiseren waarbij steeds een lang, of een aantal kortere filmscenario’s door professionele acteurs zullen worden voorgedragen aan een publiek.

Hiervan maken wij dan een audioregistratie waardoor het mogelijk wordt de verhalen als podcast via deze site te beluisteren.

Naast deze verhalende podcasts zullen we ook een aantal informatieve podcasts maken, zoals een live interview met de betreffende schrijver(s) waarin we spreken over zijn of haar werk en een Q & A met het publiek.